Wasmachine start niet

Je hebt de was in de trommel gedaan, deurtje dicht. Draaien maar. En dan start het programma niet. Wat nu? Vaak is het iets simpels, zoals een kraan die niet geopend is of de stekker niet in het stopcontact. Kijk ook eens bij het probleem wasmachine pakt geen water.

Op deze pagina vind je oplossingen voor dit probleem.

Eenvoudig oplossen met tips van de monteur

Er hoeft niet direct iets ernstigs met de wasmachine aan de hand te zijn. Soms kan de oplossing eenvoudig zijn. Een aantal veelvoorkomende oorzaken en oplossingen vind je hier:

 • Geen stroom
  Erg voor de hand liggend, maar het komt voor. Zit de stekker erin. Of staat er geen stroom op het stopcontact. Dat kan bijvoorbeeld als de stop uitgeslagen is in de meterkast. Dit wordt snel duidelijk als een ander electrisch apparaat ook niet werkt op dit stopcontact.

 • Wasmachine pakt geen water
  Komt ook veel voor. Staat de kraan open? Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor een wasmachine die geen water krijgt, zoals verstopte filters, een waterbeveiliging die 'aan' is of vervuilde slangen. Je vind hierover meer info bij het probleem wasmachine pakt geen water.

 • Deurtje is open
  Gelukkig controleert de wasmachine of het deurtje dicht is, voordat er water wordt ingenomen. Zorg dat het deurtje goed gesloten is.


Hulp nodig? Onze ervaren monteurs geven technisch advies

Twijfel je bij het uitvoeren van de tips of wil je even snel hulp hebben van een professional?
Laat ons op afstand meekijken voor advies voor de wasmachine reparatie.

De monteur heeft vaak nog meer tips die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren.


Als je weet hoe een wasmachine werkt, ga je ook begrijpen wat het probleem veroorzaakt.

Reparatie door monteur: Kostenindicatie veel voorkomende reparaties

Als je met deze tips het probleem niet op kunt lossen, ligt de oorzaak in de wasmachine zelf. Om dit op te lossen moet je de wasmachine open maken. Het is aan te raden dit door een vakman te laten doen. Reparaties hoeven niet altijd kostbaar te zijn. Hieronder een overzicht van mogelijke oorzaken van het probleem 'Wasmachine start niet', met een kosten indicatie. Kosten hangen af van het merk. Onderdelen van A-merken, zoals Miele, zijn duurder dan van B-merken. En uiteraard kunnen de kosten ook verschillen per reparatiebedrijf.
Een aantal mogelijke oorzaken zijn:

Eenvoudige reparaties (vaak tot € 80)
 • Defect deurslot
  Het deurslot moet vervangen worden. Gelukkig een eenvoudige reparatie.

 • Verstopte slangen
  Verstopte of geblokkeerde slangen (bijvoorbeeld naar het zeepbakje toe, of van het zeepbakje naar de trommel) kunnen de boosdoener zijn. Kijk ook bij wasmachine pakt geen water voor andere oorzaken.


Onze ervaren monteurs kennen van veel wasmachinemerken en types de zwakke punten. Ze kunnen snel bepalen of één van bovenstaande reparaties nodig is of dat het toch iets anders is.


Repareren of nieuwe kopen?

Benieuwd of je wasmachine het nog waard is om gerepareerd te worden? Doe de gratis online check wasmachine kopen of repareren.

Was deze informatie nuttig?

Hulp nodig?
Binnen 10 minuten weet de monteur de oplossing

Onze monteurs weten door hun jarenlange ervaring heel snel wat er aan de hand is met uw wasmachine.
De monteur kijkt met je mee via skype of Facetime. Deskundig advies voor maar € 14,50. (bellen kan ook)