Wasmachine pakt geen water

De was zit in de trommel, je hebt het programma gekozen en drukt op de ‘aan’ knop. Maar er gebeurt niets. Geen water dat de trommel in loopt. Niets. En zonder water doet de wasmachine het niet. Wat kan er aan de hand zijn als de wasmachine geen water pakt.

Op deze pagina vind je oplossingen voor dit probleem.

Eenvoudig oplossen met tips van de monteur

Er hoeft niet direct iets ernstigs met de wasmachine aan de hand te zijn. Soms kan de oplossing eenvoudig zijn. Een aantal veelvoorkomende oorzaken en oplossingen vind je hier:

 • De stekker zit er niet in
  Zonder stroom werkt de wasmachine uiteraard niet. Doe de stekker erin.

 • De waterkraan is niet open
  Open de waterkraan. Tip: draai de waterkraan eerste helemaal open en dan een slagje terug. Zo voorkom je problemen met een vastzittende kraan.

 • Wasmachine deurtje zit niet dicht
  De wasmachine controleert altijd of het deurtje dicht is, om lekkage te voorkomen. Sluit het deurtje.

 • De watertoevoerslang is geblokkeerd
  Zorg ervoor dat de grijze toevoerslang aan de achterkant van de wasmachine niet geknikt of bekneld is.

 • Filter in de watertoevoerslang is vies
  Is dit het geval dan is er onvoldoende waterdruk. Het filter kan verstopt raken door kalkaanslag. Controleer het filter. Je kan een keer wassen zonder het filter.

 • De aquastop waterbeveiliging (de waterstop) is ingeschakeld
  De aquastop wordt ingeschakeld als er water op de bodemplaat ligt. Er kan lekkage ontstaan door lekkende slangen en problemen met rubbers of doordat er met teveel zeep is gewassen. Water op de bodemplaat los je als volgt op:
  1. haal de stekker uit het stopcontact.
  2. kantel de wasmachine naar achteren en controleer of er water uitloopt. Is dat het geval plaats dan een paar boeken of plankje onder de voorpoten van de wasmachine, zodat al het water weg kan.
  3. laat de machine één dag drogen


Hulp nodig? Onze ervaren monteurs geven technisch advies

Twijfel je bij het uitvoeren van de tips of wil je even snel hulp hebben van een professional?
Laat ons op afstand meekijken voor advies voor de wasmachine reparatie.

De monteur heeft vaak nog meer tips die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren.


Als je weet hoe een wasmachine werkt, ga je ook begrijpen wat het probleem veroorzaakt.

Reparatie door monteur: Kostenindicatie veel voorkomende reparaties

Als je met deze tips het probleem niet op kunt lossen, ligt de oorzaak in de wasmachine zelf. Om dit op te lossen moet je de wasmachine open maken. Het is aan te raden dit door een vakman te laten doen. Reparaties hoeven niet altijd kostbaar te zijn. Hieronder een overzicht van mogelijke oorzaken van het probleem 'Wasmachine pakt geen water', met een kosten indicatie. Kosten hangen af van het merk. Onderdelen van A-merken, zoals Miele, zijn duurder dan van B-merken. En uiteraard kunnen de kosten ook verschillen per reparatiebedrijf.
Een aantal mogelijke oorzaken zijn:

Eenvoudige reparaties (vaak tot € 80)
 • Verstopte slangen
  Via een aantal slangen komt water de wastrommel in. Als deze slangen verstopt zijn, door bijvoorbeeld aangekoekte wasmiddel resten, wordt de watertoevoer geblokkeerd. De slang ontstoppen lost dit probleem op.

 • Problemen met stroom
  In de wasmachine zit veel elektronica en stroom kabels. Als er bijvoorbeeld geen stroom naar het water inlaatventiel gaat, kan er geen water ingenomen worden. De oplossing: Losse contacten vastmaken of kabeltjes vervangen.

 • Problemen met wasmachine deurslot
  Als het deurslot niet goed functioneert weet de wasmachine niet of het deurtje goed dicht is en zal geen water innemen. Het deurslot moet vervangen worden.

Reparaties tot €120
 • Defecte aquastop (waterstop)
  Als de aquastop defect is kan er geen water de wasmachine instromen. De aquastop moet vervangen worden. De aquastop is meestal geintegreerd in de watertoevoerslang, aan de achterkant van de wasmachine.

 • Defect water ventiel
  Bij een defect water inlaatventiel kan er geen water de wasmachine instromen. Het waterventiel vervangen is de oplossing. Sommige wasmachines hebben een ingewikkelde waterventiel met meerdere in- en uigagngen. Zo'n onderdeel is relatief duur en daarmee ook boven de €120 komen.

 • Verstopte slangen
  Als de slang sterk verouderd is, is het verstandig de slang te vervangen

Reparaties meer dan €120
 • Problemen met de printplaat
  De programma’s van wasmachine worden aangestuurd door een computer printplaat. Als er iets is met het brein van de wasmachine, wordt er niets uitgevoerd. De printplaat moet vervangen worden.


Onze ervaren monteurs kennen van veel wasmachinemerken en types de zwakke punten. Ze kunnen snel bepalen of één van bovenstaande reparaties nodig is of dat het toch iets anders is.


Repareren of nieuwe kopen?

Benieuwd of je wasmachine het nog waard is om gerepareerd te worden? Doe de gratis online check wasmachine kopen of repareren.

Was deze informatie nuttig?

Hulp nodig?
Binnen 10 minuten weet de monteur de oplossing

Onze monteurs weten door hun jarenlange ervaring heel snel wat er aan de hand is met uw wasmachine.
De monteur kijkt met je mee via skype of Facetime. Deskundig advies voor maar € 14,50. (bellen kan ook)