Wasmachine maakt herrie

Een veel voorkomend probleem is een wasmachine die herrie maakt tijdens het centrigueren. Er komen enorme krachten vrij tjidens het centrifugeren, waardoor een wasmachine die niet goed waterpas staat kan gaan dansen en bonken. Het is belangrijk dit snel op te lossen, want anders kunnen er problemen ontstaan met het draaien van de trommel. Als de wasmachine een afwijkend geluid maakt kan dit verschillende oorzaken hebben. Een monteur kan aan het geluid snel afleiden wat het probleem is.

Op deze pagina vind je oplossingen voor dit probleem.

Eenvoudig oplossen met tips van de monteur

Er hoeft niet direct iets ernstigs met de wasmachine aan de hand te zijn. Soms kan de oplossing eenvoudig zijn. Een aantal veelvoorkomende oorzaken en oplossingen vind je hier:

 • Wasmachine staat niet waterpas
  Een veel voorkomende oorzaak van een bonkend geluid is een wasmachine die niet waterpas staat. De pootjes onder de wasmachine zijn te stellen. Je hebt hiervoor nodig een waterpas en de meegeleverde sleutel.

 • Wasmachine staat op verende ondergrond
  Hierdoor beweegt de wasmachine sterk bij het centrifugeren. Dit probleem komt vaak voor bij oude huizen met een houten vloer. Verstevig de vloer door een dikke houten watervaste plaat in de vloer te schroeven. Plaats eventueel grote rubberen schijven onder de pootjes.

 • Het wasgoed is niet goed verdeeld
  Bij het centrigueren beweegt de wasmachine sterk. Een grote natte handdoek weegt zwaar en kan hierdoor de trommel ongelijk belasten.
  . Verdeel de kleding goed.


Hulp nodig? Onze ervaren monteurs geven technisch advies

Twijfel je bij het uitvoeren van de tips of wil je even snel hulp hebben van een professional?
Laat ons op afstand meekijken voor advies voor de wasmachine reparatie.

De monteur heeft vaak nog meer tips die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren.


Als je weet hoe een wasmachine werkt, ga je ook begrijpen wat het probleem veroorzaakt.

Reparatie door monteur: Kostenindicatie veel voorkomende reparaties

Als je met deze tips het probleem niet op kunt lossen, ligt de oorzaak in de wasmachine zelf. Om dit op te lossen moet je de wasmachine open maken. Het is aan te raden dit door een vakman te laten doen. Reparaties hoeven niet altijd kostbaar te zijn. Hieronder een overzicht van mogelijke oorzaken van het probleem 'Wasmachine maakt herrie', met een kosten indicatie. Kosten hangen af van het merk. Onderdelen van A-merken, zoals Miele, zijn duurder dan van B-merken. En uiteraard kunnen de kosten ook verschillen per reparatiebedrijf.
Een aantal mogelijke oorzaken zijn:

Eenvoudige reparaties (vaak tot € 80)
 • Een voorwerp tussen trommel en kuip veroorzaakt een metalig geluid.
  Een bh-beugel of een munt kan tussen de trommel en de kuip komen.

Reparaties tot €120
 • Defecte schokbrekers of veren
  De kuip hangt in de wasmachine behuizigng via 4 schokbrekers of veren. Als één hiervan los of stuk is geeft dit afwijkend geluid.

Reparaties meer dan €120
 • Een hoog geluid is vaak een probleem met de lagers
  Vervang de lagers


Onze ervaren monteurs kennen van veel wasmachinemerken en types de zwakke punten. Ze kunnen snel bepalen of één van bovenstaande reparaties nodig is of dat het toch iets anders is.


Repareren of nieuwe kopen?

Benieuwd of je wasmachine het nog waard is om gerepareerd te worden? Doe de gratis online check wasmachine kopen of repareren.

Was deze informatie nuttig?

Hulp nodig?
Binnen 10 minuten weet de monteur de oplossing

Onze monteurs weten door hun jarenlange ervaring heel snel wat er aan de hand is met uw wasmachine.
De monteur kijkt met je mee via skype of Facetime. Deskundig advies voor maar € 14,50. (bellen kan ook)