Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Wat is een wasmachine met een lange levensduur? We hebben de data geanalyseerd uit onze online advies wijzer: Wasmachine kopen of repareren. Je gebruikt de wijzer als je een wasmachineprobleem hebt en advies wilt of het rendabel is de wasmachine te laten repareren of dat een nieuwe kopen een betere keuze is. Op basis van het merk, de aanschafprijs, het aantal wasbeurten en de leeftijd geeft de wijzer advies. We hebben data van de volgende merken: Indesit, Whirlpool, Candy, Zanussi, Bauknecht, AEG, Bosch, Siemens en Miele. We vergeleken de merken en een antwoord gevonden op de vraag 'Hoe lang gaat een wasmachine mee'.

Totaal aantal wasbeurten tot een defect ontstaat

Totaal aantal wasbeurten tot defect ontstaat per merk
De merken zijn gesorteerd op prijs, van goedkoop (Indesit) naar duurst (Miele)

Een Indesit wasmachine gaat gemiddeld 1324 wasbeurten mee totdat een defect onstaat, een Whirlpool 1370 etc. Je ziet een duidelijke stijgende lijn, bij duurdere wasmachines. In dit staafdiagram vallen 2 merken op: Zanussi valt positief op en Bauknecht valt negatief op.

Hoeveel jaar gaat een wasmachine mee tot een defect ontstaat?

Het totaal aantal wasbeurten is leuk, maar hoeveel jaar kan je wassen met wasmachines van de verschillende merken? Als we uitgaan van het gemiddelde aantal van 5 wasbeurten per week, dan ziet dat er als volgt uit:

Gaan duurdere machines meer wasbeurten mee

Een Miele wasmachine gaat gemiddeld 9 jaar mee tot een probleem ontstaan, dat is bijna 2 keer zo lang als een Indesit. Ook hier vallen natuurlijk Zanussi weer positief en Bauknecht negatief op.

Als je de gemiddelde aanschafprijs van de wasmachine toevoegt aan deze informatie krijg je de volgende grafiek:

Gaan duurdere machines meer wasbeurten mee

In de grafiek zie je op de horizontale as de aanschafprijs en op de verticale as het totaal aantal wasbeurten. De lijn in de grafiek is de trendlijn. Er is een duidelijk oplopende lijn te zien: hoe duurder de wasmachine, hoe meer wasbeurten totdat er een defect ontstaat. De merken in het groen presteren beter dan de trend: meer wasbeurten dan je volgens de trendlijn verwacht voor de aanschafprijs van de wasmachine. Een merk in het rood presteert slechter: minder wasbeurten dan je volgens de trendlijn verwacht voor de aanschafprijs van de wasmachine.

Wat valt op

  • Met een dure wasmachine kan je langer zonder problemen wassen
  • Zanussi, Bosch en Siemens gaan langer zonder problemen mee, dan je (volgens de trendlijn) mag verwachten voor de aanschafprijs
  • Indesit, Whirlpool en Bauknecht geven eerder problemen dan je mag verwachten (volgens de trendlijn) voor de prijs die je voor de wasmachine betaalt
  • Zanussi presteert beter dan de € 100 duurdere Bauknecht

Conclusie: Met een dure wasmachine kan je langer zonder problemen wassen

Waarschijnlijk zijn dure wasmachines gemaakt van kwalitatief betere onderdelen.

Wat is het beste wasmachine merk? Hier geven we een antwoord op door ook per merk te onderzoeken wat een wasbeurt kost en in welk jaar problemen ontstaan.