Wasmachine stuk? Even skypen

Hoe werkt een wasmachine

De vuile was in de wasmachine is na een druk op de knop na 1,5 uur weer helemaal schoon. Hoe werkt een wasmachine eigenlijk? Een beetje verstand van de werking van de wasmachine komt ook van pas als je wasmachine stuk is.
Alle wasmachines werken grofweg op dezelfde manier. Je kan de werking verdelen in:


Nadat je op de aan knop drukt, gaat de wasmachine aan de slag. De ingebouwde computer (de printplaat) weet precies wat, wanneer moet gebeuren. Het deurslot wordt aangezet, om te voorkomen dat je een met water gevulde machine opent. Het inlaatventiel in de wasmachine wordt geopend, waardoor het water uit de geopende kraan de wasmachine in kan stromen. Maar voordat het water de wasmachine instroomt, passeert het eerst de aquastop. Dit is een waterbeveiliging die vaak op de slang aan de achterkant van de wasmachine is bevestigd. Als de wasmachine lekt, gaat de waterbeveiliging aan en wordt watertoevoer gestopt. Via een slang gaat het water naar het zeepbakje en via een andere slang komt het in de wastrommel terecht. Het waterniveau in de trommel stijgt. De lucht in de trommel wordt via een slangetje naar de drukschakelaar gedrukt. Bij voldoende druk sluit de drukschakelaar het inlaatventiel. Er wordt geen water meer ingenomen en de volgende stap in het was proces kan gestart worden.

water-kraan
Wasmachine

Wassen

De draaiende trommel mengt het wasgoed goed met het zeepwater. Het water wordt verwarmd. De trommel draait, stopt en draait de andere kant op. Hierdoor tuimelt het wasgoed over elkaar en kan het water en wasmiddel goed doordringen. Via de motor loopt een band naar de as van de trommel. De trommel wordt in beweging gezet via een motor, die via een band verbonden is met de as van de wasmachine trommel.

Water afpompen

Het water uit de kuip verlaat de wasmachine via de afvoerslang naar de afvoerpijp. De pomp brengt het water in beweging. De pomp wordt beschermt door een pluizenfilter.

Spoelen

Om al het wasmiddel uit het wasgoed te krijgen, wordt het wasgoed uitvoering gespoeld. Er wordt schoon water ingenomen. Het wasgoed wordt vergelijkbaar met de was cyclus heen en weer gerold. De spoelgang gebruikt koud water. Moderne apparaten gebruiken sensoren om te bepalen of al het sop uit het wasgoed is. Indien nodig wordt er een extra spoelgang gestart. Als wasverzachter in het zeepbakje zit, wordt deze tijdens de laatste spoelbeurt toegevoegd. Vergelijkbaar met de watertoevoer komt het water via de inlaatventiel en het zeepbakje in de kuip. Het water wordt weer afgepompt.

Centrifugeren

Door het wasgoed heel snel rond te draaien, wordt al het water uit het wasgoed gedrukt. Eerst wordt het wasgoed gelijkmatig over de trommel verdeeld, om de trommel in balans te houden. Bij het centrifugeren komen enorme krachten vrij. De wasmachine is verzwaard met beton. Hierdoor blijft de wasmachine op zijn plek staan. Het water uit de kleding wordt opgevangen en weer afgepompt. Als laatste wordt het wasgoed langzaam losgedraaid.